FINANCIAL FREEDOM LES 2

De vijf overlevingsstrategieën van het kleine zelf

Er zijn vijf krachtige overlevingsstrategieën van het kleine zelf waardoor we onszelf vasthouden in situatie die we niet willen. Iedere strategie heeft een bepaalde gemoedstoestand met bijbehorende gedachten en gedrag, Inzicht in deze vijf overlevingsstrategieën en dan vooral hoe jij deze nu toepast in jouw leven gaat je de helderheid geven om je (iedere keer) er uit los te maken en te kiezen voor een nieuwe koers. 

Hoe krachtig deze overlevingsstrategieën ook zijn en hoeveel impact ze ook hebben gehad op jouw leven. Wat jij gaat ontdekken is dat jij vele malen sterker bent. Niet de omstandigheden maar jij bepaalt hoe jij je voelt. Jij hebt het vermogen om te shiften naar een nieuwe mindset en gemoedstoestand. 

2.1: Zelfonderzoek

Video les: Er zijn vijf krachtige overlevingsstrategieën die je vanuit je kleine zelf toepast als je vastloopt met financiële problemen. Je doet niet één strategie maar wisselt tussen verschillende overlevingsstrategieën. In dit onderzoek ga je onderzoeken hoe jij de overlevingsstrategieën toepast en wat het je kost om zo te leven.

Doe deze oefening als je op jezelf bent in een rustige ruimte. Wat je nodig hebt is een pen en papier. Download het PDF werkformulier of maak gebruik van de digitale invulvelden.   (40 minuten)

Download pdf

Invulveld slachtoffer strategie

Kijk naar momenten waarin je vastloopt en jezelf terugtrekt in een gevoel van schaamte en onmacht.

Benoem één situatie

Wat vind jij het moeilijkste in deze situatie? Waarom verstop jij jezelf? 

Wat zie je jezelf dan doen? Wat is je gedrag? 

Hoe narcotiseer jij jezelf? Alcohol, Internet, eten, tv? 

Wat denk je over jezelf? 

Wat zie je jezelf dan niet doen?

Wat hoor je jezelf zeggen tegen anderen?

Stel je nu voor dat jij in deze situatie bent. Waar in je lichaam voel je dan spanning?

Invulveld dromer strategie

Kijk naar momenten waarin je jezelf en anderen grote verhalen vertelt om maar een goed gevoel te creëren.  Hoe je blijft geloven in een droom idee die maar niet uitkomt. Hoe je maar meer geld blijft lenen zonder de financiële realiteit te willen accepteren.

Welke grote verhalen vertel jij jezelf en anderen? 

Wat zie je jezelf doen? Wat is je gedrag?

Wat denk jij over de gewone mensen? Over de maatschappij? 

Op welke manier voel jij je superieur? Wat voor een gevoel creëert dat? 

Hoe lang hou je jezelf en anderen al voor de gek met je grote verhalen? 

Stel je nu voor dat jij geen grote verhalen meer kan vertellen aan jezelf en aan anderen. Waar in je lichaam voel je dan spanning? 

Invulveld weerstand - uitsteller - perfectionist strategie

Hoe herken jij bij jezelf dat het altijd beter kan? Dat wat je maakt en doet nooit goed genoeg is? Dat je maar doorgaat en het uitstelt om je werk zichtbaar te in de wereld, zelfs als dat jezelf en anderen in financiële problemen brengt.

Pak een situatie waarin jij uitstelt. Waarin je maar doorgaat en doorgaat en jezelf verstopt in je “drukke” werk Omschrijf hoe jij dat doet. 

Wat voor redenen vertel jij aan jezelf dat je uitstelt of dat het niet goed genoeg is?

Voor wie wil jij je bewijzen? 

Wat is je grootste angst? 

Wat is het ergste wat jou kan overkomen? Waar in je lichaam voel je dan spanning? 

Invulveld vechter strategie

Op welke manieren zit jij in een super actie-modus?

Hoe gebruik jij je wilskracht om je financiële problemen op te lossen?

Wat is je lichaamshouding? 

Wil je doen wat je doet? Of moet je doen wat je doet? 

Leef jij of wordt je geleefd? 

Hoe hard ben je voor jezelf?

Ben je gefocust op wat je voelt of wat je wil? 

Als je je hele leven lang alleen maar alles uit je wilskracht kan oplossen. Dat het nooit stopt. Dat het nooit genoeg is. Waar in je lichaam voel je dan spanning?

Invulveld weerstand - klager strategie

Hoe zit jij de weerstand-modus? Kijk naar de momenten waarbij jij dicht gaat in onvrede over de omstandigheden en wat anderen je hebben aangedaan.

Beschrijf een situatie die nu als sterkste naar boven komt. 

Wat doe jij in deze situatie? Wat is je gedrag. Kijk naar jezelf alsof je naar een film kijkt. 

Waar klaag je over? Wat denk je of zeg je over de situatie? 

Wat is je lichaamshouding? 

Stel je nu voor dat jij in deze weerstand en klaag stand bent. Hoe voelt het om zo te zijn?

Waar in je lichaam voel je dan spanning?

2.2: Introspectie oefening

Audio: In deze introspectie oefening ga je begrenzende blokkades en negatieve overtuigingen loslaten die je (onbewust) vasthoud in een overlevingsstrategie. Je activeert nieuwe vermogens die je de innerlijke kracht en vrijheid geven om je leven opnieuw in te richten. (25 minuten)

Tip: doe deze introspectie oefening meerdere keren gedurende het programma om oude programmering los te laten en een nieuw positief momentum in jezelf te activeren. 

Introspectie oefening les 2

by Wigard Tegel & Isabelle Constantino | Financial Freedom

2.3: Werkopdracht 1

Audio: Met deze rode-vlag en groene-vlag werkopdracht leer je gedurende de dag waarnemen en opnieuw kiezen voor een grote-zelf beleving. Je gaat zonder oordeel jouw gedachten en gedrag waarnemen die je vasthouden in je kleine-zelf ervaring. Vanuit mildheid leer je deze om te buigen naar een nieuwe ervaringen vanuit je grote-zelf (6 minuten)

Dagelijks: Noteer iedere dag jouw groene-vlag waarneming en ervaringen en omschrijf de nieuwe beleving die dat voor jou geeft. Maak gebruik van het PDF werkformulier of maak gebruik van de digitale invulvelden. (5 minuten per dag)

Groene vlag en rode vlag werkopdracht

by Isabelle Constantino | Financial Freedom

Aantekeningen - Nieuwe groene vlag ervaringen

Omschrijf je groene vlag waarneming of groene vlag gedrag en deel welke nieuwe ervaring jou dat geeft.

2.4: Positieve aspecten - 30 dagen opdracht

Je bent nu bij dag 8 van de 30 dagen oefening. Gewoon doorgaan! Noteer iedere dag de positieve aspecten van jezelf. Maak gebruik van het PDF werkformulier of maak van de digitale invulvelden. (5 minuten per dag)

Download pdf

Mijn positieve aspecten van deze week

Benoem je positieve aspecten van deze dag:

  Reset meditaties

  Reset meditaties zijn een perfecte tool voor gebruik gedurende de dag.  In een paar minuten verbind jij jezelf weer met je grote-zelf, waardoor jij vanuit die helderheid en innerlijke kracht  je dag kan creëeren. Ons advies gebruik ze dagelijks als het goed voor je voelt. 

  2.5: Grote-zelf reset meditatie

  Audio: In deze korte reset meditatie verbind jij je met jouw volledige potentieel en de onwankelbare kracht van jouw grote-zelf (6 minuten).

  Grote-zelf reset meditatie

  by Wigard Tegel | Financial Freedom

  2.6: Focus-reset meditatie

  Audio: In deze korte focus-reset meditatie laat je al je oude gedachten en spanning los en ervaar je de helderheid van jouw grote-zelf (4 minuten).

  Focus-reset meditatie

  by Isabelle Constantino | Financial Freedom

  2.7: Goedemorgen meditatie

  Audio: Met de goedemorgen meditatie verbind jij je met jouw grote-zelf.  Deze meditatie helpt je om je gedurende de dag goed te voelen, rustig, open, gecentreerd en gesterkt. Je formuleert krachtig jouw intentie en je bepaalt je kleur en toon voor deze dag. Deze goedemorgen meditatie is perfect om je dag mee te starten. (9 minuten)

  Ochtend meditatie

  by Isabelle Constantino | Financial Freedom

  2.8: Goedenavond meditatie

  Audio: Met de goedenavond meditatie maak jij je klaar voor de nacht. Je laat de ballast los van deze dag.  Je ontspant diep in de ervaring van jouw grootsheid. Je zet de intentie om diep uit te rusten en de volgende dag als nieuw wakker te worden. Deze goedenavond meditatie is ideaal voor dagelijks gebruik. (6 minuten)

  Goedenavond meditatie

  by Wigard Tegel | Financial Freedom

  Privacy settings

  Bij de lessen heb je invulvelden waarin jij je ervaringen en onderzoeksresultaten kan opschrijven. Deze informatie is alleen voor jou toegankelijk. Je hebt wel de mogelijkheid om deze persoonlijke informatie te delen met Isabelle en Wigard. Dit geeft hen de mogelijkheid om op de hoogte blijven van je ontwikkelingen in het proces. Deze informatie is op dat moment alleen voor Isabelle en Wigard toegankelijk. Deze informatie wordt nooit gedeeld en alleen gebruikt om jouw ontwikkeling en ervaringen te monitoren.

  Mijn antwoorden beheren

  Pin It on Pinterest

  Share This